Nörobilim Uzmanı Ne İş Yapar?

Beyin ve sinir sisteminin yapısını, işleyişini ve fonksiyonlarını inceleyen bir bilim insanıdır.

Nörobilim, biyoloji, psikoloji, kimya ve tıp gibi farklı disiplinleri birleştirerek, sinir hücrelerinin (nöronlar) nasıl çalıştığını, beynin düşünme, öğrenme, hafıza, duygular ve hareket gibi süreçlerle nasıl ilişkilendiğini araştırır.

Nörobilim uzmanları, aynı zamanda beyin hastalıklarını, nörolojik bozuklukları ve zihinsel sağlık durumlarını anlamak ve tedavi yöntemleri geliştirmek için de çalışırlar.

Ülkemizde nörobilim bölümü için genelde tıp, biyoloji, dil konuşma, psikoloji, mühendislik, fizyoterapi gibi konuyla ilgili lisans alanlarından mezun olanlar bilim sınavına girerek, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İleri Nörolojik Araştırmalar Enstitüsü gibi yükseköğretim enstitülerinden lisansüstü eğitimler alır, ISCED 0912 kodu olan tıp bilimleri alanı içerisinden mezun olurlar. 

Mezunlar, sinirbilim üzerine araştırmalar, projeler yapar, üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilecekleri gibi, nörolojik tanı ve analiz yapan kurumlarda ve farklı sağlık kurumlarında çalışabilmektedir. Ayrıca nörobilimin alt alanlarında kendini uzmanlaştıranlar, kendi uzmanlık alanlarına göre görevler yapabilir.

 

Nörobilim Uzmanı Fatih Hanoğlu

Resim

Bizi Takip Edin

X